Pla Estratègic Valles d'Àneu, La Carta del Paisatge

Valls d'Àneu
2004

Al conjunt de les Valls d’Àneu, es troben elements molt coneguts per tothom; la Noguera Pallaresa, els pics, Mont-Roig, Marimanya, els Encantats, els embassaments, les estacions d’esquí,... i d’altres no tant coneguts, però no menys importants; les bordes, casa Gassia, la ramaderia, els boscos, els cóms. Tots ells formen part d’una mateixa cultura, paisatge, història, formen part d’un mateix grup on cada unitat té valor tant per ella mateixa com en tant que part d’un conjunt.

Es planteja l’estudi del conjunt de les Valls, com això mateix, un grup, una associació, un gran conjunt; format aquest, per 4 municipis; Espot, la Guingueta d’Àneu, Esterri d’Àneu i l’Alt Àneu, que acompanyen la Noguera Pallaresa des del seu naixement, al Pla de Beret, fins a Llavorsí.

Tot i tenir identitat territorial pròpia, l’estructura física de les Valls defineix l’existència d’una Vall Principal i un conjunt de valls més petites, així doncs, l’estudi es centrarà en 7 Sistemes: Vall Principal, Vall de Bonaigua, Vall d’Espot, Vall d’Escaló – Escarit, Son – Jou – Estais, Vall d’Unarre i Coma de Berrós.

El contingut global del treball constitueix el que s’ha denominat la Carta del Paisatge de les Valls d’Àneu, un document format per aproximacions diverses a la realitat que conformen una geografia específica, un territori fruit de les transformacions històriques, el treball i les iniciatives contemporànies, i la comunitat de persones que hi viuen permanent o estacionalment. La seva identitat, la valoració que els seus habitants en fan o la percepció dels qui hi arriben com a usuaris o turistes constitueixen el seu paisatge com a expressió interior, i a l’hora el panorama de la seva representació. Un paisatge actiu i vital, que constitueix sens dubte el seu patrimoni integral. La Carta del paisatge pretén ser el document de referència per aglutinar les sensibilitats i les valoracions més diverses sobre aquest patrimoni, per fer-ne un instrument col•lectiu de desenvolupament local en les seves múltiples facetes: econòmiques, socials, i culturals.

 

Promotor: Ajuntaments d'Alt Àneu, Espot, Estèrri i La Guingueta d'Àneu / Equip redactor: JORNETLLOPPASTOR / Col·laboradors: -